30 ГОДИНИ – ИЗВОР НА СВЕТЛИНА,РОДОЛЮБИЕ И ДУХОВНА НАСЛАДА!

0 коментара
30 ГОДИНИ – ИЗВОР НА СВЕТЛИНА,РОДОЛЮБИЕ И ДУХОВНА НАСЛАДА!

     ПДЮАНПТ „Здравче-венче” е създаден  през 1989г. Тогава е  и първия му премиерен концерт, състоял се на 24 май същата година. Най-малките участници от представителен  ансамбъл „Вела” излизат пред Велинградската публика за първи път  Главен художествен ръководител на ансамбъла в този период е Веселина Гиздова.  Същата година, на творчески лагер в гр.Стрелча, ансамбълът получава звучното име „ЗДРАВЧЕ-ВЕНЧЕ” чрез обявен конкурс и спечелен от ученичката Вили Чанева,а  негова официална  кръстница е учителката по литература Катерина Чаушева.

      През 1991 г, детският ансамбъл заедно с неговите ръководители продължават творческата си дейност вече в  Народно читалище „В.Левски”. Главен художествен ръководител е Петко Тошев, хореограф Росица Стоицова, диригент на народния хор – Ваня Тошева.

     Ансамбълът все още не разполага с реквизит, но има голямо желание за изява.

     Постепенно се набавят и ушиват костюми. Концертите се разширяват извън града. „Здравче-венче” започва да набира популярност, и през 1994г е първото му турне в гр.Солун, Гърция.

     През 1991г към ансамбъла се създава детска школа по народни инструменти – кавал,гайда,гъдулка, както и подготвителна група танцьори под ръководството на  Иванка Веселинова и Александър Пеев.Корепетитор е Иван Пещерски.

     Днес,  ДЮАНПТ”Здравче-венче”  е в ръцете на амбициозни ръководители, които го доведоха до категорични успехи. Много от децата продължиха професионалния си път в средните музикални училища  Котел ,Широка Лъка,  както и в хореографските в София, Пазарджик, Пловдив.Главен худ.р-л е Иван Иванов, хореограф-Бойка Радивоева –Гончева, ръководител на народния хор – Мая Ангелова.

покана 30 години2(5)


ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ 97 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВЕЛА ПЕЕВА

0 коментара
ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ 97 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВЕЛА ПЕЕВА

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „В.ЛЕВСКИ-1904” И ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД

ВИ КАНЯТ НА

ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ  97 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВЕЛА ПЕЕВА

 

На 15.03.2019г  /петък/:

 • 17.00ч.  – Поднасяне цветя на паметника на Вела в кв.Каменица
 • 17.30ч.– Тържествен концерт в Зала№2 на НЧ”В.Левски-1904”

                              ЗАПОВЯДАЙТЕ !


ОТКРИВА ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН 2018/2019г.

0 коментара
ОТКРИВА ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН 2018/2019г.

   НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „В.ЛЕВСКИ-1904”-ВЕЛИНГРАД

                                         ОТКРИВА

ТВОРЧЕСКИ СЕЗОН 2018/2019г  И НАБИРА УЧАСТНИЦИ В СЛЕДНИТЕ ЛЮБИТЕЛСКИ СЪСТАВИ:

 1. ПДЮАНПТ „ЗДРАВЧЕ-ВЕНЧЕ”:
 • Подготвителна група танцов състав – І – ІV  кл.
 • Средна група –          ІV – VІІІ кл.
 • Основен състав –    VІІІ – ХІІ  кл.
 • Народен хор –      І – VІІІ кл.
 1. МЪЖКА ФОЛКЛОРНА ГРУПА „КАМЕНИЦА
 • Певци и инструменталисти /мъже/
 1. ДЕТСКА ТЕАТРАЛНА СТУДИЯ:
 • Момичета и момчета –  І-ви – VІІ-ми клас

               Записване – в  канцеларията на  читалището всеки работен ден.

         Народно читалище „В.Левски-1904”-Велинград уведомява всички ръководители и участници  в любителските състави, че официалното откриване на творческия сезон ще се състои на  1 октомври /понеделник/, от 17.00ч в Зала№2 на читалището.

                                                       ОЧАКВАМЕ ВИ !


Годишното отчетно събрание

0 коментара
Годишното отчетно събрание

     На 20 април, от 17.30ч в Зала№2 на Народно читалище „В.Левски-1904”-Велинград се проведе Годишното отчетно събрание на читалището при дневен ред:
1. Отчет за дейността на НЧ”В.Левски-1904” за 2017г.
2. Отчет по изпълнение на бюджета за 2017г.
3. Приемане бюджета за 2018 г.
Във връзка с ГЛАВА ТРЕТА , чл.11, т.1 от Устава на НЧ”В.Левски-1904” и Заповед №5 / 3.08.2016г, както и Решение на Читалищното настоятелство с Протокол№8 / 23.02.2018г, председателят Никола Делиев съобщи за прекратяване членството на читалищни членове, невнасяли повече от една година чл. внос.
Предложи се първа и втора точка да се представят заедно и след това да се обсъдят.
Никола Делиев запозна членовете на читалището с осъществената съгласно приетия културен план и програма за развитие на читалищната дейност през 2017 година., с работата на любителските състави – ПДЮАНПТ”Здравче-венче”, Група за стари градски песни „Вела”, Мъжка фолклорна група „Каменица”, Детска театрална студия., с библиотечната , проучвателската и дарителска дейност. Представи и етапите по които се реализира проекта за геотермално отопление на читалището.
Събранието прие и одобри с гласуване точките от дневния ред.
Действителните членове на Народно читалище „В.Левски-1904”-Велинград с голям интерес следят работата в читалището. Те са съпричастни към неговата многообразна дейност и се включват активно в неговите мероприятия.
Благодарим им от сърце !
Да си пожелаем още по-успешен и ползотворен творчески сезон !


Шин Бу-нам в община Велинград

0 коментара
Шин Бу-нам в община Велинград

     На 20 ноември, Мъжка фолклорна група „Каменица” и деца от ПДЮАНПТ ”Здравче-венче” взеха участие  в посрещането на Извънредния и Пълномощен  Посланик на Република Корея – Шин Бу-нам в община Велинград.


« Предишни новини