Постановка „СВЪРТАЧКАТА”  музикално-танцова картина на основата на фолклорни образци от Малешевско и Огражден”

0 коментара
Постановка „СВЪРТАЧКАТА”  музикално-танцова  картина на основата на фолклорни образци от Малешевско и Огражден”

Народно читалище „Васил Левски – 1904”, гр. Велинград стартира реализацията на проект финансиран от Национален фонд „Култура”

Постановка „СВЪРТАЧКАТА”  музикално-танцова

картина на основата на фолклорни образци от Малешевско и Огражден”

 

През месец октомври НЧ „Васил Левски-1904”, гр. Велинград стартира изпълнението на проект постановка „СВЪРТАЧКАТА”  музикално-танцова картина на основата на фолклорни образци от Малешевско и Огражден. Проектът ще се реализира с финансовата подкрепа от Национален фонд „Култура” по програма „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество” и е на стойност 32 532.00 лв.

Основната цел на проекта е да се направи изцяло нова музикално-танцова постановка. Предвидено е това да стане по музика на Петьо Кръстев и хореография на Георги Гаров. Постановката ще бъде сътворена и поставена специално за ПДЮАНПТ „Здравче-Венче“ към НЧ „Васил Левски-1904“.

Специфичните цели на проекта са:

1/ разработването  и представянето на силна и въздействаща постановка, отразяваща реалния бит и душевност на българина.

2/ да се популяризира и съхранява културното и фолклорно наследство посредством музикално танцова картина в три части „Свъртачката“.

3/ създаване на силна връзка между младото поколение и българските традиции и обичаи.

С финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, освен че ще бъде направена изцяло нова музикално-танцова постановка, ще бъдат ушити и нови 30 бр. народни носии за нуждите на ансамбъла и реализацията на постановката.