Николай Гяуров е личност от световна величина. С мощния  и респектиращ глас завладява всяка една сцена. Често прави изказвания за истинския артист и певец. За него „певецът трябва да е артист, който се изразява чрез пеенето, чрез вокала“. Доказателства за тези негови твърдения  са артистичните превъплъщения на Гяуров в оперите „Севилският бръснар“ на Росини в образа на Дон Базилио, в образа на Борис Годунов от едноименната опера в миланския театър „Ла Скала“. Тези първи участия са повратна точка в неговия път към световните сцени. Всяка една артистична проява доказва таланта на великия бас–Николай Гяуров. Роден на 13 септември 1929 г. във Велинград, остава завинаги свързан мястото, от което тръгва в своята кариера.

На същата дата– 13 септември в НЧ „Отец Паисий–1893“, гр. Велинград се проведе концерт в памет на Гяуров. Вече втора година в негова чест се канят известни оперни певци, свързани с Гяуров, които не могат да скрият своето преклонение и почит към тази велика личност. На читалищна сцена са пели Мауро Аугостини, Таека Хино с акомпанимент на пиано на проф. д–р Петер Райхл. Както на концерта от миналата година, така и сега пя Марена Балинова. По инциатива на читалището, в лицето на председателя Силвена Байракова и силното желание на Марена Балинова да се окаже заслужена почит към този велик бас–Гяуров, се проведе и тазгодишният концерт.

Присъствието на Ерик Халфварсон–световноизвестен  оперен певец, изиграл много роли на световната сцена, легенда в оперното изкуство, бе истински триумф на читалищната сцена. Със силния си и мощен глас покори публиката. Неговата артистичност и ярко присъствие накара всеки да застане на крака и да даде израз на своето възхищение от великолепните изпълнения. Заедно с Марена  Балинова изпълни арията на Оровесо от операта „Норма“ на Белини. А Марена Балинова се превъплъти в образа на Норма, което бе истински празник на оперното изкуство. Акомпаниментът на пиано на Петер Райхл, силното желание на български да обяви оперите, приобщи публиката към всяко едно изпълнение.

Ариите, изпълнени от Марена Балинова, впечатлиха всеки ценител на оперното изкуство. Тя влиза в образ със силен, великолепен глас. Мощно и с чувство изпя сопрановата ария от първо действие „Casta diva“ на Белини. Всяко едно нейно превъплъщение предизвика вълнение и вдига на крака публиката в залата.

Засилен интерес предизвика и записаните на клип спомени за участията си с Гяуров на Грейс Бъмбри. Оперната певица споделя за изключителното си удоволствие да пее с този велик бас–Гяуров по целия свят. По време на многобройните им участия по световните сцени Грейс Бъмбри разказа за изключителния професионализъм на Гяуров при подготовката на отделните образи.

Целият концерт бе вълнуващ и запомнящ се. Като завършек оперният бас Ерик Халфварсон получи монета с облика на Гяуров от кмета на града. Председателката на читалището Силвена Байракова подари чантичка с българска шевица, продукт на читалището, и бутитилка вино на гостите.

Тържеството на оперното изкуство завърши с очакване на следващия концерт и продължаване на създадената вече традиция.