Вокална група „Велина“ към НЧ „Отец Паисий–1893“ е съставът, който тази година чества своя 20–годишен юбилей.

Създадена през  2001–ва година, по инициатива на диригента на младежкия духов оркестър Димитър Мечев, Зоя Антонова и  дългогодишният ръководител на групата Иван Казалиев, съставът радва със своите изпълнения почитателите на старата градска песен, на прекрасните руски и цигански романси и български хитове. Нейният настоящ ръководител Ели Гикова–Саздова умело въздейства за отличното представяне на вокалната група в културните събития на страната и чужбина. А те не са малко.

Забележително е участието на Вокалната група в различни фестивали. Можем да отбележим прекрасното представяне в Седмия национален фестивал на старата градска и шлагерна  песен, на Осмия национален конкурс за стара градска  песен „Самоков 2019“, във Фестивала на забавната песен „Нежни чувства“ в гр. Пловдив и в  други песенни конкурси, организирани  в гр. Пазарджик, Пловдив и София, Перник, дори и в град Валево–Сърбия. При всяко свое участие печелят призови места, което е повод за гордост от талантите на прекрасните изпълнители в групата.

Всяка година Вокална група „Велина“ взима участие в събитията на читалището и културните празници на града. И тази година не прави изключение.

На 6 юли, в рамките на програмата на културните тържества, Вокалната група отбеляза своя 20–годишен юбилей. Поднесоха на публиката въздействащи песни, които ни връщат към нашето далечно минало и отправят своите послания към настоящето. С много топлота и артистичност изпяха вечни за всяко едно време песни и спечелиха симпатиите на всеки, който обича българската песен. С въздействащия прекрасен букет от мелодични и ведри творби зарадваха велинградската публика и допринесоха за покачване на  празничното настроение.

Признание за дългогодишния опит и всеотдайност в тази нелека  за групата мисия–да се прослави и утвърди прекрасната българска песен бе поднесения от Тодор Янков, представител на Община Велинград, плакет. Изненадващ бе и поздравът на Вокална група „Георги Шаранков“ при НЧ „Виделина-1962“, гр. Пазарджик. Поздрав към Вокална група „Велина“ бе отправен от  Силвена Байракова–председател на НЧ „Отец Паисий–1893“, с огромна благодарност  към всички участници в групата за техния дългогодишен труд. Многобройните поздрави от приятели продължиха до края на програмата.

Нека  пожелаем още бъдещи успехи и признание на Вокална група „Велина“!  Още дълги години да вълнуват всяко едно сърце и душа, да се радват на любовта на хората, да раздават сили и енергия или както е казал Вазов: „И ние сме дали нещо на света..“.