Вдъхновяващи истории и личности, с които ще можете да се запознаете в салона на НЧ “Отец Паисий – 1893” от 24-ти до 26-ти юни!

За първи път жителите и гостите на гр. Велинград и околностите ще имат възможност да гледат съвременно българско документално кино. Народно Читалище „Отец Паисий – 1893“ става домакин на пилотното издание на фестивала ЧЕСТНО КАЗАНО, който ще представи интригуващи кино разкази, вдъхновени от живия живот.

Девет многолики човешки истории са организирани в три поредни дни, като всеки от тях си има специален фокус. Откриването е на 24 юни (четвъртък) от 20.00 ч. с вълнуващия разказ за бурния живот на Христо Стоичков, в който свидетелства за необкновената му харизма лично разкриват Йохан Кройф, Хосе Карерас, Чики Бегиристайн, Хосе Алесанко, Борислав Михайлов, Наско Сираков, Йордан Лечков, Емил Костадинов и много други. Неговият футболен агент и мениджър Хосе Мария Мингея си спомня:

„До днес срещам хора на улицата, които ми благодарят, че доведох Стоичков в „Барса“. Аз доведох и Ривалдо, и Марадона, и Ромарио, и други големи играчи. Но хората си спомнят Стоичков.“

Денят на откриването е посветен на спортната страст. Зрителите ще могат да съпреживеят също филма Салто Мортале – разказ за мръсните игри в голямата политика, част от която е и елитният спорт чрез драматичната съдба на феноменалния щангист Ангел Генчев, който от олимпийския връх пада на житейското дъно. Другият спортен филм Достигни лимита си е запечатал опита на планинския бегач Кирил Николов – Дизела за поставяне на нов рекорд в изминаването на тежкия маршрут Ком-Емине. Той има за цел да изтича 600-те километра по билото на Стара планина за по-малко от 5 дни.

Петъчният ден е посветен на музикалната страст. Музиката, която носи любовта и изразява живота в пълнота. Петолиние на паметта е разказ за фамилията Владигерови изпълнен със спомени, класика, джаз и много детска радост. Животът е безкраен танц представя преходът от последните 30 години през суинга и безценната гледна точка на един чужденец дошъл в България по волята на любовта и музиката.

Rock’n’roll разкирва раждането на ъндърграунда през рок групите ни от 80-е и 90-е години и свободолюбивите им фенове.

Последният фестивален ден ще разшири съзнанието ни с три филма за необикновени хора, които рядко стават обект на публичен интерес. Ще заживеем в циганската махала на гр. Кюстендил чрез филма Ром Кихот – човешки и поетичен разказ за хора, които (не)познаваме от медиите. Икар от Кочериново ще ни понесе на крилете на първия български хеликоптер през неговия създател – Николай Поповски – изобретател, откривател и мечтател. Калин и отбора на затвора ни показва какво е на практика да се бориш за човешкото в човека. Психологът на затвора в Казичене – Калин Гайтанджиев създава футболен отбор, самодейна театрална трупа и рок банда зад решетките, за да освободи душите на осъдените.

Фестивалът се организира от новата българска стрийминг платформа ФИЛМИРА и КОНСЕПТ СТУДИО в партньорство с Народно читалище „Отец Паисий – 1893“.

Цена на билет за единична прожекция: 7 лева, 5 лева за ученици и пенсионери;

Цена на дневен билет: 16 лева/11 лева;

Цена за всички прожекции от фестивала – 45 лева/31 лева;