Изминалата 2020 година започна обещаващо за Представителен младежки духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев”. На 13 февруари мажоретният състав за поредна година беше акцентът и гордостта на община Велинград в представянето на града на туристическата борса в Експо център – София.

   За провеждането на националния празник 3-ти март оркестърът и мажоретният състав подготвиха специална програма за церемонията и концерта от възрожденски маршове, български фолклор и тържествен парад.

  Неочаквано за нас, годината продължи под ограничения заради пандемията, предизвикана от Ковид-19, и това ни изправи пред ново предизвикателство. В края на месец март изработихме клип в изпълнение на състава в домашни условия с цел повдигане на духа и създаване на положителни емоции на хората, затворени по домовете си. Видеото се разпространяваше в социалните мрежи, беше многократно харесвано и споделяно, носеше радост и усмивки на широката аудитория.

   В 55-годишната история на състава не е имало година без да отбележим и най-обичания български празник, а именно 24 май. Спазвайки всички мерки за сигурност при пандемия, съставът направи запис на най-вдъхновяващия и носещ гордост химн на Светите братя Кирил и Методий пред сградата на нашето Читалище. Отново беше споделен в интернет пространството и донесе много положителни отзиви и патриотично настроение сред съгражданите ни, нашата любима публика.

  Въпреки усърдната ни подготовка за участието ни във велинградските празници на културата, те бяха първо отложени, а по-късно и категорично отменени със заповед. Това не ни разочарова, разбирайки ситуацията и поставяйки здравето на всички на първо място.

   2020 година – годината, в която трябваше да бъде отбелязан 55 годишният юбилей на оркестър „Димитър Мечев”, бяхме планирали грандиозен концерт и изложба, документални филми, но винаги сме се придържали към правилата, които са, за да се спазват. Забраната за масови мероприятия не позволи това събитие да бъде осъществено, защото нямаше как да ограничим струпването на публиката, а и само ние, участниците трябваше да бъдем над 70 човека.

    През цялата година в сайта и страницата на НЧ „Отец Паисий – 1893” във Фейсбук, както и на страниците на ПМДОМС, бяха публикувани снимки от историята на състава, спомени и факти. Хората станаха свидетели на отбелязването на нашата годишнина, макар и не на живо.

   Голяма гордост е организацията и осъществяването на летния лагер-школа на децата в гр. Царево. Гордеем се с постигнатите резултати в обучението на малките ни възпитаници, изградените навици на отговорност, дисциплина и любов към изкуството, приятелствата, забавленията и игрите, положителните емоции, удовлетворението, наградите. Диригентът на представителния състав маестро Лазаров успя да осъществи за първи път обща репетиция с най-малките ни възпитаници в музикалната школа, което даде началото и на идеята за камерна формация.

  Годишнината от Съединението на България на 6-ти септември беше отбелязана със скромна церемония с няколко мажоретки и без публика. На 22 септември обаче Община Велинград отправи покана честването на Независимостта на България да бъде подготвено от нашия състав с нужната церемониалност, грандиозност и значимост. Концерт, парад, издигане на българското знаме – националният празник събра зажаднелите за родолюбиви емоции съграждани и гости на града. ПМДОМС участва и в откриването на гостуващата изложба „Бележити българи, завършили Галатасарай” и за пореден път доказа, че на национални празници, церемонии и тържества е предпочитан нужен и емблематичен състав.

   Предизвикателство за нас е онлайн обучението на музиканти и мажоретки. В изкуството директният контакт е най-важен при провеждане на репетиции, но можем да се похвалим, че и при тези условия има резултати благодарение на прекрасните, талантливи и амбициозни деца, както и на професионалния екип от преподаватели.

   Отново – 2020 е първата в историята на състава без Коледен концерт, но с много труд и желание от всички, изработихме коледно клипче с участието на над 60 дечица, отново с желанието и посланието да дарим радост, щастие и усмивки на нашата аудитория – нашата публика – нещо, което сме правили винаги!

 Изготвил:

Хореограф и художествен ръководител – Биляна Масларова