На 13.09.2019г. в Кафе-клуб „Читалнята“ на НЧ „Отец Паисий-1893“ бе открита изложба, реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Изложбата е  посветена на 90 години от рождението на Николай Гяуров и 100 години смесен градски хор „Николай Гяуров“.

      На големи пана се проследява израстването на Гяуров от родния град Велинград до световните му постижения на различни сцени: „Болшой театър“, виенската „Щатсопера“, „Гранд опера“ в Париж, миланската „Ла Скала“, „Ковънт гардън“ в Лондон до Ню Йорк. Снимки и архивни документи дават възможност на всеки да се запознае с богатия житейски път на изпълнителя. Изложбата бе посетена от Михаил Алексиев, посветил свои творби на живота на българския бас Николай Гяуров. Присъстваха както граждани на Велинград, така и гости на града.

     Председателят на читалището Силвена Байракова откри изложбата и изложи своята увереност в продължаването на подобни срещи, които да дадат възможност за общуване и споделяне на виждания за културния календар на града, срещи, които да са вдъхновение и мотивация за повече активност от страна на гражданското общество и младите хора.

    Срещата завърши с презентация и филм, които засилиха интереса на присъстващите към класическите творби, изпълнени с огромно майсторство и артистизъм от Николай Гяуров.