На 22 декември 2018 година в препълнената зала на НЧ „Отец Паисий-1893” – гр. Велинград, се проведе Коледен и юбилеен концерт, посветен на 125 години от основаването на читалището, 65 години литературен клуб „Никола Вапцаров” и 40 години от създаването на първия мажоретен състав в България. Програмата започна с поднасяне на цветя на възпоменателната плоча на Димитър Мечев – основател и дългогодишен диригент на Представителния младежки духов оркестър с мажоретен състав, а също така и Председател на читалищното настоятелство до 2007г. Стройни редици оркестранти и мажоретки отдадоха почит на неговото дело, което буди уважение и благодарност у поколения велинградчани.

Мъжка фолклорна група посрещна гостите на концерта във фоайето на салона и се погрижи за тяхното празнично настроение, както и за обредното коледно наричане, с чието тайнство започна една вълшебна вечер.

Програмата стартира с богат коледен репертоар в изпълнение на Смесен градски хор „Николай Гяуров” с диригент Огнян Митонов, който пое формацията през есента на 2018 год.

След безупречната програма на хористите бяха връчени множество поздравителни адреси. В първия – от Президента на Република България Румен Радев, се изразяваше благодарност към предците ни, създатели на читалището, и към настоящите любителски дейци. Председателят на Съюза на народните читалища в България Николай Дойнов награди НЧ „Отец Паисий – 1893” с почетен знак и дари прекрасна икона. Кметът на Община Велинград удостои с плакет и грамоти председателя на читалището – Силвена Байракова, Александър Кочев – председател на Литературния клуб, и Биляна Масларова – хореограф на мажоретния състав.

Мажоретният състав и звездната Мариам Маврова поднесоха на гостите динамична и красива програма, която създаде прекрасно настроение в залата. Вокална група „Караоке” с ръководител Юлиана Ковачева и всички нейни вокални възпитаници получиха нестихващи аплодисменти от публиката, впечатлена от коледно-новогодишните им изпълнения. В концерта взе участие и вокална група „Велина” с ръководител Ели Саздова – дамската формация е слабост за много дългогодишни читалищни дейци и приятели.

По случай отбелязването на 125 от създаването на читалището и 65 г. литературен клуб „Никола Вапцаров” Александър Кочев, председател на клуба, награди класираните на първите три места участници в конкурса за есе на тема „Читалището – съвременен културен център”.

Съгласно традицията на коледните ни концерти финалната част от програмата изнесе Представителен младежки духов оркестър с мажоретен  състав ”Димитър Мечев”. Под ръководството на диригента Огнян Митонов зазвучаха нови интерпретации на добре познати на велинградската публика произведения. С изключителната прецизност в изпълненията си и с любовта, която участниците излъчваха, се създаде наистина неповторима атмосфера, чувство на споделеност и сплотеност на читалищната общност…

Ето така препълненият от зрители и участници културен и духовен храм прекрачи в своята 126 година. Нека си пожелаем здраве и творческо благополучие, много любов и вдъхновение за да посрещаме достойно още много юбилей.

Валентина Тетева

Секретар на НЧ „Отец Паисий – 1893”