Представителен младежки духов оркестър „Димитър Мечев” е създаден през 1965 г. Неговите задачи са да повишава музикалната култура на учениците и да удовлетворява културните потребности на общината и гражданите на Велинград.

Поради необходимостта от увеличаване качеството на обучение на младите музиканти, към оркестъра е създадена музикална школа за духови и ударни инструменти. Обособени са следните класове: „Обой”, „Флейта”, „Саксофон”, „Кларнет”, „Тромпет”, „Тромбон”, „Валдхорна”, „Баритон” и „Ударни”. В нея преподават специалисти по духови и ударни инструменти, като читалищното ръководство полага усилия за изграждането и задържането на местен капацитет от професионалисти. Като консултанти към оркестъра и музикалната школа са работили диригенти като Сашо Николов, проф. Николай Тонев, както и композиторите Николай Братанов и Христо Тонев.

Годините носят многобройни изяви и успехи от национални и международни фестивали. С богатия си репертоар от жанрово и стилово разнообразни композиции на наши и чужди автори, съставът се утвърждава като безспорен авторитет в региона и страната – желано изящно допълнение  към много местни и национални форуми и събития. Дълбока и ярка следа оставя създателят и дългогодишен диригент на оркестъра Димитър Мечев – носител на наградата на Световната академия на изкуствата, Рим 1996 г. През годините на чело на оркестъра са заставали Георги Хасарджиев, Венцислав Асьов, Димитър Лазаров. От 2017 г. за диригент е привлечен талантливият джаз музикант Велислав Стоянов. През творческия сезон 2018/2019 г. неговото място заема Огнян Митонов, диригент в Национален Музикален Театър “Ст. Македонски”, а от есента на 2019 г. маестро Лазаров отново поема своя любим младежки оркестър.

Велинградският духов оркестър е запазил и днес методологията си на работа, инвестирайки в първата по рода си музикална школа в България, възпитала през годините повече от 1500 деца. Към момента в школата към оркестъра преподават: Анжела Комсийска, Коцо Василев, Михаил Михайлов, Цветан Троянски.

През 1978 г. в допълнение към духовия оркестър е създаден и мажоретен състав. Така високото качество на музикалните изяви се допълва перфектно от една вълнуваща визия. Дългогодишен хореограф и ръководител на мажоретния състав е Биляна Масларова. С много труд и всеотдайност, тя започва подготовката на децата от ранна възраст (най-малката група е от 1-ви до 3-ти клас), продължава развитието им в подготвителни състави, за да може един ден момичетата достойно да се влеят в представителната формация.

Оркестърът и мажоретният състав участват активно в целогодишната културна програма на общината и са задължителен елемент на традиционните ежегодни „Велинградски празници на културата”. Множеството им изяви радват както местната публика, така и гостите на града. Дългогодишната история на оркестъра продължава и опитът на музикантите и днес се пре-предава на следващите поколения. Благодарение на народно читалище „Отец Паисий – 1893” велинградският духов оркестър е единственият в страната, който поддържа и развива своя музикална школа, а именно тя е гаранция за неговото бъдеще.

[responsive-flipbook id=”istoria_orkestar”]