Този ден – 24 май е най-светлият празник за българската култура и писменост. На този ден празнува всеки, който милее за българското слово, за българската писменост и история. Този е денят, в който българинът е горд, че двамата братя Кирил и Методий са създатели на славянската писменост и култура, а българският народ е техен продължител.

НЧ „Отец Паисий – 1893“, Велинград отбеляза празника на буквите с концерт, за да ознаменува тази велика дата. Концерт, който има и още една цел – благотворителност. Красота и музика се преплитат в едно. Леят се звуци, произнасят се прочувствени слова и всичко е ведро и празнично.

За тази празнична обстановка допринася мажоретният състав към духовия оркестър „Димитър Мечев“ под умелото ръководство на Биляна Масларова. В танците на състава се открива красота и финес, което радва окото и носи наслада. Не спираме дотук. Появяват се малките изпълнители от музикалната школа към оркестъра. Двамата учители Цветан Троянски и Анжела Комсийска заедно с Никола Янушев, Калина Терзиева, Коцето, Тео, Боби, Рая, Миленка, Ники и Павката поднесоха своите изпълнения така, че грабнаха сърцата на публиката. Те убедиха присъстващите, че със закупуването на билети от благотворителната томбола, ще се увеличат инструментите за оркестъра.

Под мотото благотворителност са и следващите участия – на ВГ „Караоке“ и ВГ „Велина“. Детската чистота и зрялост се преплетоха в изпълненията на двата състава. С мелодични песни, много настроение и вълнения и двете вокални групи допринесоха за засилване на празничността.

Искам да се спра на изпълнението на Пламена Михова и Александър Панайотов – солистите на Националния музикален театър „Стефан Македонски“. Зазвуча музика от оперетите „Графиня Марица“ и „Царицата на чардаша“ на Имре Калман. Младите солисти с изключително умение пяха и играха, излъчваха артистичност, влизайки в образите на героите от двете оперети. Те окончателно спечелиха публиката.

На този ден – 24 май получават признание хората, които са допринесли за развитието на културата в България. Бяха наградени Ростислав Карамфилов и Гергана Пенева за постиженията в конкурса „Моята мечтана библиотека“. Получи грамота и медал от Съюза на народните читалища за високи творчески постижения Председателят на литературен клуб „Никола Вапцаров“, г–н Александър Кочев.

Не може един концерт да завърши без българския фолклор. Фолклорната група „Елица“ със своето прекрасно хоро още един път доказа, че българинът е създател на изкуство, което се предава от поколенията и ще продължи да живее със своята красота и сила.

И както е казал Рихтер: „Изкуството ако не е хлябът, то е виното на живота“.