Костадин Филипов е известен във Велинград като творец и журналист. Предизвика огромен интерес сред местната интелигенция неговото присъствие в НЧ „Отец Паисий–1893“. Срещата се състоя на 20.05.2022 г. по покана на Литературен клуб „Никола Вапцаров“. Поводът бе неговата нова книга „Ангела и Джема“.

Защо срещата бе незабравима?

На нея присъстваха учители, преподавали на твореца, прие поканата кметът на Велинград  д–р Костадин  Коев и хора, които по един или друг начин искат да изкажат своето уважение към Костадин Филипов. Срещата бе мила и задушевна. Спомените на учителите за детските години на Костадин, рецитирането на стихове от неговата стихосбирка „На дъх от лятото“ от ученици на ПГИТ „Алеко Константинов“ направиха вечерта още по-вълнуваща. А прекрасните изпълнения на Никола Янушев, Калина Терзиева и Екатерина Байракова на кларинет и флейта засилиха усещането за музика и стих, леещи се в хармония. Огромен интерес предизвикаха песните на Орлин Горанов и Маргарита Хранова по стихове на Костадин Филипов. Творческият път при създаването на текстовете към песните,  на историите, послужили за авторовите търсения в новелите от книгата „Ангела и Джема“ още повече засилиха интереса към творчеството на Костадин Филипов.

Вечерта премина в искрени и топли думи, в споделени спомени от миналото, в съкровени пожелания за нови творчески търсения и реализация на споделените от автора планове. Дори и откриването от твореца на пейка пред сградата на читалището, посветена на 300 години от рождението на Паисий, подсили това незабравимо преживяване от срещата с Костадин Филипов.