Изминалата 2021 г. донесе много опити за състава, породени от продължаващата пандемия на COVID-19. Съобразявайки се изцяло със защитата да се провеждат масови повторения в някои от месеците, всички по-успешно и ползотворно се използва дистанционното обучение, както и за индивидуалните уроци на всички музиканти, така и за груповите такси на мажоретките от всички възрастови категории.

Благодарение на прекрасните преподаватели и опитния и всеотдаен диригент, десетки деца от музикалната школа станаха част от състава на младежкия оркестър със завиден репертоар, а десетки други бяха приети и започнаха обучението си в школата. Към този момент в музикалната школа към оркестъра се обучават над 30 деца на различни духове и ударни инструменти, а момичетата в мажоретния състав наброяват 40 в три възрастови групи.

Усърдният труд, отговорността и дисциплината на децата и адекватното и професионално обучение от музикалните педагози, диригента и хореографа на състава бяха възнаградени с извоването на отлична диплома и статуетка на конкурса „Млади таланти“ в Националния дворец на Децата в София и спечелване на голямата награда – творчески лагер. Заслужени медали, купи и грамоти получиха и всички дечица от музикалната школа, които се състезават в индивидуалния конкурс за музикални изпълнители. В надпреварата с десетки групи в техните възрастови групи, нашите музиканти напреднали I-во място – кларнет, II-ро място-флейта и II-ро- тромпет, постижения, които имат много гордост на техните ръководители и родители.

Въпреки месеците прекарани в lockdown, на най-обичания и българския празник – 24 май, съставът се представи за пореден път достойно, с необходимата церемониалност, значимост и грандиозност. В парада под звуците на химна „Върви народе, възродени“ и празничния концерт, музикантите и мажоретките наброяваха над 80 човека, а момичетата от основния мажоретен състав за първи път представиха новосформираната барабанна група. Момичетата от изграждането на мажоретна група и солисти от оркеза взеха участие и в спектакъла пред Н Отец Паисий 1893“ с артисти от Народния театър, посветен на празника, където чрез забавна разиграла се томбола се усъвършенстваха средства за състава.

По покана на кмета на Бошуля, ПМДОМС „Димитър Мечев“ изнесе концерт по повод деня на Христо Ботев. Отново съобразената със събитието програма показа класата на състава и неговата представителност.

Осъществяването на един проект, който да донесе усмивки и сплотеност е заснемането на професионалния клип „Йеросалема“ пред читалището. Под звуците на популярната песен и хореография представяна по целия свят, над 100 самодейци към читалището танцуваха с обща цел – вдъхване на сила и оптимизъм, надежда и съпричастност на всички хора в тежкия период на пандемията.

След като през 2020 г. Велинградските празници на културата бяха отменени, през 2021г. се осъществиха, макар съкратени и без гостуващи състави. По традиция ПДОМС „Димитър Мечев“ беше основният фактор в откриването и церемонията в деня на града. Формацията се представи с традиционния парад-дефиле със символите на града, церемония по откриване с националния химн, химна на Европейския съюз и на Велинград и богата концертна програма.

Организацията и провеждането на спечеления в конкурса „Млади таланти“ в НДД – София летен лагер в Кранево, се превърна в голяма гордост и постижение за състава. Доволни и щастливи сме от постигнатите резултати в обучението на малките музиканти и мажоретки, изградените навици на отговорност, дисциплина, любов към изкуството, приятелствата, забавленията и състезателните игри, положителните емоции, удовлетворение и награди. Освен насладата от морето, децата имаха възможност чрез дълги и тежки репетиции, екскурзии, спортни състезания и предизвикателства да изградят сплотен и задружен колектив-една от основните предпоставки за бъдещото развитие на състава.

Новата учебна година започна с няколко значими събития. Дни преди стартирането на учебния процес в читалището се проведоха дни на отворените врати за прием на нови попълнения. В продукции на открито се изявиха музиканти от всички групи в музикалната школа с виртуозни пиеси и етюди, а преподавателите разказваха увлекателно за историята на всеки музикален инструмент, звученето и характеристиката му. Огромна радост за групата по ниски медни беше и дареният нов баритон от „Бъдеще за Община Велинград“.

По повод годишнината от рождението на Николай Гяуров в НЧ „Отец Паисий 1893“ се проведе грандиозен оперен спектакъл с участието на известни оперни певци от световна величина. В перфектната организация на събитието и в официалната част, момичетата от основния мажоретен състав допринесоха със своята визия и представителност. Същата тази представителност и церемониалност демонстрираха и в празника за Независимостта на България, организиран от Община Велинград.

Основната цел на ръководството на състава е опазване здравето на децата в периода на пандемията чрез стриктно спазване на противоепидемичните мерки, но и запазване на техния интерес към изкуството, надграждане на творческите им умения и съхранение на имиджа и авторитета на емблемата на града-ПДОМС „Димитър Мечев”.                                                                                                                                   

ТВОРЧЕСКИ ПЛАН ЗА 2022 г.

  • Ушиване на нови гвардейски униформи на оркестъра и мажоретния състав – визия, с която над 50 десетилетия състава е известен по света и у нас.
  • Закупуване на нови по-леки барабани за барабанната група мажоретки- иновационен, зрелищен и атрактивен продукт, който съчетава хореография и свирене.
  • Участие в националните празници, организирани от Община Велинград, както и в ежегодните празници на културата.
  • Организиране и провеждане на една или две лагер-школи с обучителна цел за музиканти и мажоретки.
  • Осъществяване на задгранично турне по покана на фестивали /Гърция, Македония, Румъния, Турция…./
  • Участия в конкурси – индивидуални, групови и формация.
  • Разучаване на нови музикални произведения и хореографии, с цел и разнообразяване на репертоара на състава.

 

Изготвил отчета: Биляна Масларова – художествен ръководител и хореограф