В НЧ „Отец Паисий-1893“ бе създаден детски театрален състав по проект на Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“. Деца от различни възрасти приемат предизвикателството да подготвят куклен спектакъл. Това не е лека задача. Те не само че ще трябва да научат ролите си, но и да създадат декорите, куклите, още повече и  да определят своите сценични костюми.

За да се осъществи тази не лека задача, в екипа на театралния състав бяха привлечени като ръководители Даниела Цопанова и Руслана Лебанова, които се заемат  да развият артистизма на малките актьори, да помогнат на децата  да създадат куклите и да вникнат във всяка една роля. Привлечен бе и режисьорът Панайот Цанев, отличаващ се с умението да извлече най-доброто в играта на актъорите.

И така, започнаха репетициите на  „Ян Бибиян“ по Елин Пелин. Интересни и вълнуващи са героите в творбата. Цяло лято всяко дете изучава своята роля. Отдава голяма част от времето си на репетициите и иска да покаже себе си в най-добрата светлина.  Не спират усилията на малките актьори дотук. Правят сами куклите, опашките на дяволите, оформят декорите. Всяко дете дава всичко от себе си, постановката „Ян Бибиян“ да зарадва велинградската публика.

Дойде и премиерата. На 09.10.2020г. Mалките актьори се изправиха пред възможността да изпълнят ролите си на сцена,  пред публика, и преоблечени с костюмите на героите си, да развълнуват своите почитатели. Те не само изиграха  Ян Бибиян, дяволчето Фют, старите баби, дяволчетата, които се разхождат в подземното царство, но и пяха. Сценичните ефекти и музикалният съпровод на Светла Аврамова засилиха още повече внушенията за добро и зло, за справедливост и беззаконие. Учудващо е, че макар и начинаещи  в актьорската игра, малките изпълнители изградиха своите герои с пламенност и всеотдайност.

Нека да пожелаем следващи представления на актьорската група и бъдещи успехи!