„Нежността е храброст“-казва поетът Ангел Пачалов и тя е следствие на надеждата. Откакто е създадено българското читалище, то се крепи на оптимизма, на спомоществователите, на енергията.

Да, и днес Възраждането като процес не е спряло да съществува. То се осъществява от хора като Силвена Байракова-председател на НЧ „Отец Паисий-1893“. Човек със силен характер, който в тази кипяща действителност никога не забравя, че е просто човек.      Тази пролет бе особено щедра към нея. Тя бе отличена в навечерието на 24-ти май от Министерството на културата с почетна грамота за цялостна  дейност. Тя носи в себе си типичното читалищно ДНК и това са нейните уникални дадености, които неминуемо я доведоха до още един голям успех. Веднага след 24-ти май тя направи една прекрасна защита в СУ „Климент Охридски“ и получи докторска степен по културология.  Добре познава проблемите, пред които е изправена българската  и световната култура. Читалището е  един светъл храм, един часовник на времето и тя умело работи с него. Успехите й се множат и читалище „Отец Паисий-1893“ печели много приятели, както в местен, така в регионален и национален мащаб. Трябва да споменем фактите, че тя даде зелена светлина за оркестър „Димитър Мечев“ и мажоретен състав, на хор „Николай Гяуров“, на различни музикални формации, на литературен клуб „Никола Вапцаров“ и др. В последните две години бяха спечелени няколко проекта  и библиотечният фонд бе обогатен значително. От 1-ви юни тази година се очакват нови 5000 лв. за дообогатяване на библиотеката и читалището.

На сцената на читалище „Отец Паисий-1893“ гостуваха повече от 15 професионални театри, което беше и сериозен финансов подтик.

Да, в работата си тя прие доста рискове, но те доведоха до нови предизвикателства и всички сме свидетели, че тя успя. Бих си позволил да ви поканя в кафе-клуб „Читалнята“-нейно дело, клуб на културните дейци.

Чистата съвест е нейният най-постоянен празник. И Силвена продължава-от това печели Велинград. Има конкуренция-това е времето! То не стига всекиму!

И както казва поетът: “Какво му трябва на човека…..“, а Валери Петров добавя: „Добрите писма са на път!“

Честито и бъдещи успехи, Силвена!

 

Александър Кочев-председател на литературен клуб „Никола Вапцаров“ и читалищен настоятел –НЧ „Отец Паисий-1893“, Велинград