На 30.11.2019 г. Смесен градски хор „Николай Гяуров“ към НЧ „Отец Паисий – 1893“ празнува своя 100-годишен юбилей. От основаването му през 1919 г. хорът години наред участва в различни фестивали в Чехословакия, Италия, Гърция и Германия. Със своите изпълнения на творби на български и чужди композитори, както и на славянски песнопения,  става лауреат на ІV, V и VІ Републикански фестивали на художествената самодейност. Носител е на златни медали и отличия.

С тържествен водосвет започна празничната програма. Константийски епископ Яков освети читалищния храм и всички негови служители. Това свещенодействие допринесе за емоционалността и позитивния дух в залата при честването на годишнината от основаването на хора. С безупречните изпълнения на творби на Моцарт, Вивалди, Верди и Чайковски самодейците успяха да впечатлят и завладеят публиката. Руската народна песен „Ей по Волга“ и българската „Що ми е мило и драго“ внесоха радост и енергия на изпълненията. Солист в програмата бе велинградчанинът Емил Драгийски – най-внушителен певец сред докторите и най-добър доктор сред певците. С неговата интерпретация на Шубертовата „Серенада“ се разгърна един артистичен талант, който заинтригува аудиторията с искрената си отдаденост на музиката и изкуството. Силният му и прочувствен глас допълни тържествеността на програмата. Всяко едно от изпълненията се прие с бурни овации.

В края на тържеството бе поднесен плакет за високи творчески постижения от името на Съюза на народните читалища и представляващия го д-р Николай Дойнов. С юбилеен сувенир и поздравителен адрес бяха отличени всички хористи за дългогодишната и плодотворна певческа дейност. Председателят на читалището Силвена Байракова благодари на самодейците в тържественото си слово и връчи на младия и талантлив диригент Момчил Томов почетен плакет. Отличена бе и Стоянка Енчева като дългогодишен корепетитор на състава и отдаден на читалищното дело музикант. Така с признателност и удовлетвореност от постигнатото, хорът ще започне подготовка за следващите си прояви на престижни музикални фестивали и конкурси.