Цветните яйца яйца са една от основните характеристики на християнския празник Великден.Те са и основни за Християнството, защото напомнят за възкресението на Христос.  Преданието за първото великденско яйце гласи, че когато Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос,  императорът не повярвал. Отвърнал й, че  ако е така, яйцето от кокошка, което държи, трябва да стане червено, и то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен.

На изложбата базар, организирана от  НЧ „Отец Паисий-1893“, в продължение на два дни и в навечерието на Великден, красивите яйца  не бяха само червени. С пъстри цветове и флорални мотиви Даниела Цопанова е оцветила всяко едно яйце. Рисунките с пастелни бои върху  яйцата пресъздават красотата на природата, което предизвиква радост  у  хората. Възхищават се на красиво изрисуваните яйца и  ги купуват, за да  изненадат  своите близки.

Така, в навечерието на празника, яйцето, макар и твърде малко, се превръща в символ на началото на нов живот не само в библейския , но и в обществения и културен живот на читалищната дейност.