По инициатива на НЧ „Отец Паисий-1893“-гр.Велинград гостува писателката Мария Маринова. Нейните интереси са насочени преди всичко към децата и приказките. Въздействащи са книгите „Ха познай“-книжка с гатанки, „Гатанки за дечица сладки“, „Леткина плетка“, „Странният танц на римите“, „Нещо бяло се случи“. Писателката идва от Сандански и нейното искрено желание е да се срещне с децата от Велинград.

Вълнуваща бе срещата на Мария Маринова с малките ученици от Иновативно СУ“Св.св Кирил и Методий“-гр.Велинград. Децата посрещнаха писателката радушно и с огромен интерес. Вълнение предизвикаха нейните творби. Отгатваха  гатанките, задаваха въпроси и  слушаха  разказите й за Андерсен. Тяхното силно желание бе да се запознаят с личните  творения на писателката и да се докоснат до загадъчния  и приказен свят на стихотворенията и приказките. Гатанките отговаряха бързо и с радост, в надпревара да стигнат до мъдростта.

В продължение на два дни Мария Маринова радваше децата и запали у тях силен интерес към литературата и книгите. Взаимно си пожелаха бъдещи плодотворни срещи.