Кирил Аспарухов е роден в Петрич преди 69 години. Той е геодезист по образование, но артист по призвание и двата пътя – на математиката и на поезията, и танците, се преплитат през целия му живот. Професията му заменя музиката на вятъра в клоните на кестените, с шума на морето, но вместо като геодезист, кариерата му взема връх като шоумен във Варна и проектант в долината на голямата химия – Девня. Каквото и да прави обаче, той непрекъснато се връща в Петрич, с хъс да направи поредния бум и да разтърси културния живот с нов фестивал, мащабно ревю или запомнящо се културно събитие. Водещ, сценарист, церемониал майстор, режисьор, танцьор е Кирил Аспарухов.

Освен заслугите си в медийното пространство, животът му е дал възможност и дар слово да сътвори 15 сборника със стихове и интервюта. Едни от последните му стихосбирки са:

“Име от афиш” – 2003 г., поезия

“Олтар за НЕВЕНА” – 2004 г., стихове, посветени на Невена Коканова

“Остаряло слънце” – 2006 г., стихове

“”Нито просяк, нито крал” – 2008 г., избрани 120 стихотворения

“Кладенецът на душата” – 2008 г., избрани интервюта

“В клепачите ми спят сълзи” – 2011 г., стихове

Като признат човек на изкуството и шоумен е награждаван и за редица заслуги. Носител е на награда “Варна” в областта на културата като телевизионен журналист. За множеството си творчески лица, оставили трайна следа в културния живот на Варна, е носител и на лентата на кмета. Награждаван е и с кристалния плакет на Варна. За висок професионализъм в отразяване на всички значими събития, свързани с Варненската драма, получава и “Златната маска” на ДТ “Стоян Бъчваров” през 2012 г.


           За да се запознаете подробно с личността и творчеството на Кирил Аспарухов, заповядайте на

                                             28.01.2019г. от 17:00ч. в Художествената галерия на Велинград